Verhaal en ontstaan

Het idee voor deze bijzondere tuin ontstond in het najaar van 2022. Natuurpunt vroeg aan VELT om mee na te denken over een duurzame groene invulling voor een stukje braakliggend terrein naast het natuurgebied Klein-Zwitserland. 

Nadat de jongste zoon van één van de trekkers van VELT uit het leven stapte, leidde het verlangen naar een plek van troost tot het concept van de Hoevetuin. Het wordt een ecologische tuin en tegelijk een plek van troost, steun en bezinning. Iedereen kent verlies en verdriet. In de Hoevetuin zal je op jouw eigen manier verbondenheid en troost vinden. 

Afbeelding met boom, buitenshuis, bloem, Tuinarchitectuur

Automatisch gegenereerde beschrijving

In dialoog met de stad Mortsel, de Heemkundige Kring en Natuurpunt werkte VELT Koude Beek het voorstel uit voor een nieuwe Hoevetuin. Het wordt een mooie tuin, met veel eetbaar groen en ingericht volgens voedselbos(rand)principes. De tuin zal het historische karakter van de plek benadrukken en als ecologische tuin aantrekkelijk zijn voor mens en dier en biodiversiteit stimuleren, wat mooi aansluit bij het nabije natuurgebied Klein Zwitserland. 

De schoonheid van de natuur willen we op termijn combineren met poëzie en kunst. Zo kan de tuin ook een plek voor rust, bezinning en troost worden. 

Op 24 oktober 2023 gaf de Mortselse gemeenteraad unaniem haar goedkeuring aan een overeenkomst tussen de stad Mortsel en VELT Koude Beek.  De stad Mortsel stelde de ruimte daarmee duurzaam ter beschikking van VELT Koude Beek voor de inrichting van de Hoevetuin. Daarna was het nog even wachten op de nodige vergunningen, want een aantal doorgeschoten haagbeuken moesten gerooid worden. Zo kon er meer licht in de tuin komen, voor meer groeikansen voor de vele nieuwe bomen en planten.

Begin maart 2024 begonnen we met de inrichting. Een professionele partner maakte op enkele dagen de tuin plantklaar. Daarna was het de beurt aan meer dan 50 vrijwilligers, die op enkele dagen ontzettend veel werk verricht hebben: we plantten meer dan 50 bomen, we bakenden de paden af, we verspreidden hakselhout en compost in de tuin, …

Afbeelding met buitenshuis, gebouw, boom, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met kleding, buitenshuis, persoon, schoeisel

Automatisch gegenereerde beschrijving

We leggen de Hoevetuin ecologisch aan, we houden rekening met de rijke geschiedenis van deze plaats en we verbinden de buurt en geïnteresseerden. De Hoevetuin is een publieke tuin voor iedereen, die tegelijk een troostplek is. 

Kortom, we maken er samen een mooie, groene plek van waar ruimte is voor ontmoeting en troost; je kan er in alle rust verstillen, rouwen en troost vinden in de schoonheid van de natuur; en je kan er ook samenkomen, delen en verbinden.

We verbinden de buurt en geïnteresseerden. Wie wil kan mee de handen uit de mouwen steken: zo zijn reeds heel wat bomen en struiken aangeplant, en zal er nog verder samen geplant en gezaaid worden. We maken deze werkdagen gezellig met een drankje en een hapje.

Afbeelding met voedsel, Snack, maaltijd, Fastfood

Automatisch gegenereerde beschrijving

Als je het zelf zwaar hebt, zoek alsjeblieft naar een andere uitweg. 1813 is het nummer van de zelfmoordlijn, op https://www.zelfmoord1813.be/ik-heb-hulp-nodig vind je direct een aantal opties. Misschien hebben ook mensen in jouw omgeving het moeilijk, zorg goed voor elkaar.