Een nieuwe hoevetuin


Mooi, eetbaar, historisch, ecologisch
een plek voor bezinning en troos
t

Eind 2022 ontstond het idee om aan de Hoeve Dieseghem in Mortsel een mooie, eetbare tuin in te richten.  De aanleiding hiervoor was dubbel. Het overlijden door zelfdoding van een jong gezinslid in VELT-middens inspireerde tot een troostplek, rustplek en bezinningsplek voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Bovendien was er een stukje grond dat om een mooie invulling smeekte, en was de boomgaard naast Hoeve Dieseghem stilaan aan vernieuwing toe. 

In dialoog met de stad Mortsel, met de Heemkundige Kring en Natuurpunt werkte VELT Koude Beek een voorstel uit voor een nieuwe Hoevetuin. Het wordt een mooie tuin, met veel eetbaar groen en ingericht volgens voedselbos(rand)principes. De tuin zal het historische karakter van de plek benadrukken en als ecologische tuin aantrekkelijk zijn voor mens en dier en biodiversiteit stimuleren, wat mooi aansluit bij het nabije natuurgebied Klein Zwitserland. De schoonheid van de natuur willen we op termijn combineren met poëzie en kunst. Zo kan de tuin ook een plek voor rust, bezinning en troost worden. 

Wat mag je verwachten?

Schoonheid doorheen het jaar: bloesems, bloemen, kleurrijke bladeren en vruchten. Een uitnodigende plek voor iedereen, toegankelijk voor iedereen.

De boomgaard wordt vernieuwd en uitgebreid. Nieuwe, soms onbekende fruitsoorten worden voorzien. Ook eetbare struiken, kruiden, bloemen en doorlevende groenten krijgen een plek in de Hoevetuin. Iedereen is welkom om te komen proeven of om bij te leren.
                                                                                             
Historische fruitrassen, bessenstruiken die je vroeger vond op een hoeve, bloemen, kruiden, doorlevende groenten: het herinnert aan de lange geschiedenis van de hoeve Dieseghem. 

Steeds meer groeit de vraag naar bezinningsplaatsen waar mensen op hun manier betekenis kunnen geven aan verlies en verdriet, of tot rust kunnen komen. De Hoevetuin zal openbloeien tot een serene plek in een natuurlijke omgeving. De stilte nodigt uit tot rust en troost. Samen creëren we een plek voor rust, bezinning en troost met de herinrichting van de tuin en door ruimte te voorzien voor kunst en poëzie.

Iedereen is welkom om te genieten en om mee te werken 

De tuin is er voor iedereen. Jong en oud zijn welkom om van de tuin te genieten, om mee te proeven van het eetbaar lekkers of om er troost of rust in te vinden. 

Bijdragen aan de Hoevetuin kan altijd, ook als je geen groene vingers hebt. Neem zeker even contact op! 

De Hoevetuin is een werking van VELT Koude Beek, wordt gerealiseerd door vrijwilligers, die hiervoor ook zelf het geld verzamelen. Alle steun is dus welkom!

Laat hier je e-mailadres achter als je graag op de hoogte blijft of mee de handen uit de mouwen wil steken.

Voor meer info, als je jouw idee wil delen of je wil bijdragen aan de Hoevetuin  kan je altijd terecht op hoevetuin@veltkoudebeek.be of op 0473 612626

De Hoevetuin startgroep: Dries Lauwers, Marc Onzia, Mark Van wijk, Jerry Kloeck,
Kim Moelans, Steven Gibens, Sara Waelbers en Geert Lauwers

Waarom hangt er een gele affiche uit in de Hoevetuin?

Meer licht nodig!

Misschien heb je het al gezien: sommige fruitbomen zijn dood of doen het erg slecht. Dat is omdat een doorgeschoten haag (met haagbeuken) naast Klein Zwitserland alle licht wegneemt. De vele nieuwe fruitbomen, struiken en planten die we extra voorzien hebben ook meer licht nodig. Die doorgeschoten haag wordt op enkele prachtexemplaren na (zie foto)  verwijderd. Een haag bestaat uit vele kleine stammetjes, vandaar het hoge aantal te kappen “bomen” op de vergunning. 

Minder hagen, meer biodiversiteit!

Op het braakliggend stukje het verst van de hoeve (onderaan op het plannetje hiernaast) staan nog enkele ‘paplaurieren’ (laurierkers) en stronken die we zullen wegdoen. Deze worden vervangen door vele fruitstruiken en een ondoordringbare houtkant om zo de privacy van de buren te respecteren.  Verder worden in de tuin ook enkele hagen (in het oranje, hiernaast) verwijderd. De andere hagen (in het groen) blijven behouden, maar worden wat minder hoog, zodat je ook van in de straat kan genieten van de nieuwe mooie Hoevetuin.

Op de vrijgekomen plaats voorzien we meer nieuwe eetbare planten. Ook de dode of zieke fruitbomen worden vervangen door nieuwe en meer bomen. Er komen bessen, mooie struiken met bloemen, kruiden, bloemen, doorlevende groenten. De tuin wordt ecologisch aangelegd en beheerd. Het wegnemen van een deel van de haagbeuk-hagen en het aanplanten van veel nieuws zorgt zo voor meer kansen voor dieren en planten, voor meer biodiversiteit. 

De stad Mortsel heeft op 22 januari een omgevingsvergunning verleend voor het gedeeltelijk kappen van de haagbeuk-haag naast Klein Zwitserland.  

Je kan het dossier inkijken via deze link. Aarzel niet om ons te contacteren als je hier vragen of bedenkingen bij hebt. Dat kan via hoevetuin@veltkoudebeek.be of op 0473 612626.

HOEVETUIN NIEUWS 

Plant je mee op 9, 10 en 16 maart?

Deze winter nog starten we met het aanplanten en inrichten van de Hoevetuin. Begin maart gaat een professionele tuinploeg aan de slag. Zij verwijderen doorgeschoten haagbeuken, stronken, dode bomen en hagen, maken andere hagen wat korter en zorgen ervoor dat alles plantklaar is. 

Daarna gaan we met vrijwilligers aan de slag en ben je zeer welkom om mee te werken!

  • Op zaterdag 9 en zondag 10 maart op het Hoevetuin plant-weekend.  (13 u -17u) en/of
  • Op zaterdag 16 maart voor de verdere inrichting van de tuin. (tussen 9 en 12 en/of 13 en 17u)

We voorzien warme soep (alle dagen) en lunch (16/3).

Schrijf je hier in!

Laat van je horen!

Jouw ideeën zijn steeds welkom. Neem even contact via mail of telefoon. Je kan ons ook uitnodigen in jouw vereniging of netwerk, voor een gesprek over de Hoevetuin!

Iedereen is welkom!

De tuin is er voor iedereen. Jong en oud zijn welkom om van de tuin te genieten, om mee te proeven van het eetbaar lekkers of om er troost of rust in te vinden. 

Bijdragen aan de Hoevetuin kan altijd, ook als je geen groene vingers hebt. Na de plantdagen in maart zullen we de tuin als troost- en bezinningsplek verder inrichten. Misschien wil je daar graag mee vorm aan geven? Of wil je later in de tuin activiteiten organiseren? Of…? Elk idee is welkom! Bel of mail ons even!

De Hoevetuin is een initiatief van VELT Koude Beek. We realiseren de Hoevetuin met vrijwilligers, waarvan jij er één kan zijn. 

De Hoevetuin maken we mogelijk met de middelen van Velt Koude Beek en met middelen van vrijwilligers en sympathisanten.  Jouw gift is dus zeer welkom op BE 54 8940 0003 4497 van Hoevetuin/troostplek. 

Heel veel dank!

Meer info: hoevetuin@veltkoudebeek.be tel. 0473/61 26 26